Tur til Svalbard med Olympus Norge.

Svalbard hiorthfjellet og operafjelletDa har jeg også fått vært på Svalbard, jeg var ekstra heldig og fikk lov å være med Olympus på tur når de skulle vise frem Olympus OM-D E-M10. Hva er vel mer kult for en som virkelig setter pris på natur/villmark og kamerahus. Jeg har igrunn aldri vært noe særlig ute og reist, lengste flytur jeg har hatt er enten til bergen eller Stockholm (litt usikker på hva som er lengst). Hotell har jeg vel ikke bodd på siden tidlig 2000-tallet, som mange vet foretrekker jeg telt/hengekøye fremfor hotell og byferie. Så det var mange opplevelser på en gang.

Selve turen

Første vi startet med var en presentasjon av det nye kamera, der vi både fikk generell gjennomgang av kamera, dens funksjoner og litt om Olympus sine mFT sensorer og annet stoff om disse produktene. Så var det tid for villmarksaften på Camp Barentz, dette var en igrunn en særdeles trivelig opplevelse og en perfekt start på oppholdet. Var også en mulighet å bli kjent med de andre deltagerne på turen. Hadde det vært opp til meg kunne vi gjerne bodd der under hele oppholdet, men tror muligens ikke alle andre var helt enig i det.

Camp Barentz

Dagen etter var det workshop med olympusambassadør Morten Hvaal, tema for dagen var «blåtimer». Den velkjente blåtimen varer stort sett fra morgen til ettermiddag på Svalbard. Her var det busstur ut i Adventdalen der fotomotivene sto på rekke og rad. Var veldig sånn turistaktig, så de helt store fotografiske mesterverkene fikk jeg nok ikke fotografert (Greit å ha noe å skylde på). Men det var mektig natur med veldig mye inntrykk så syns det var vanskelig å konsentrere seg rent fotografisk. Fjellene der kunne man brukt mange timer på for å finne det perfekte utsnittet, de har masse konturer og linjer man kan jobbe med.

Svalbard blåtimen

Etter Adventdalen ble det en kort liten lunsj, før vi igjen skulle ut på nye opplevelser. Vi skulle på hundesledetur ut i en eller annen sidedal til Adventdalen. Det ble fin sledetur ut i mektig natur, noen typisk fototur var det ikke, men helt klart en fin opplevelse. Hunder er en fin måte å komme seg ut i naturen på, bare dyrene fikk lov å løpe var de ganske så stille, så vi kunne nyte stillheten. Været kunne jo vært bedre på turen innover dalen men det er ikke noe vi klarer å styre.

hundesledetur

Dagen etter var det egentlig bare frokost, pakke, lunsj og litt egentid. Selv brukte jeg egentiden ute i «sentrum». Det finnes masse fotomotiver rett utenfor hotellet så man kan faktisk ta noen riktig fine bilder rett utenfor hotelldøren.

Sarkofagen Svalbard

Hele turen var en enorm opplevelse, tror nok det er opplevelser jeg vil ta med meg i mange mange år. Jeg vil aldri klare å formidle dette via tekst, det må nok bare oppleves. Og om Olympus engang skal begynne i en ny bransje, så vil jeg helt klart anbefale reiselivsbransjen. Jeg er evig takknemmelig for at jeg fikk være med.

Svalbard

Olympus OM-D E-M10

Kamera er såpass nytt at rawstøtten generelt er dårlig. Så jeg brukte nok min E-M1 en god del mer enn E-M10. Når jeg kom hjem oppdaget jeg jo Olympus Viewer 3 som fungerer som rawkonverter for E-M10 sine råfiler, hadde jeg vært klar over det på turen hadde jeg nok helt sikkert brukt det enda mer enn jeg gjorde. Men jeg har brukt det nok til å få et førsteinntrykk av kamerahuset.

Longyearbyen

Jeg kan selvfølgelig skrive side opp og side ned om hva jeg syns om grepet og ergonomien. Men det er ikke spesielt mot E-M10, men alle små systemkamerahus fra stort sett alle produsenter. Så om man tar i betrakning at det er et lite kamerahus er grepet helt greit. Ønsker man et bedre grep så kjøper man E-M1 eller noen av de større kamerahusene med speil. Jeg syns ikke E-M5 som er et større kamerahus har noe bedre grep enn E-M10.

Til E-M10 får man kjøpt et kameragrep som tilbehør, jeg holdt i kamera med grepet på og det kjentes vesentlig mer trivelig ut, dette brukte jeg ikke under aktiv fotografering selv. Men det ble litt større og grepet ble en god del bedre. Helt klart noe jeg vil anbefale. Jeg tror Olympus har gjort noe med knappene i forhold til E-M5, for jeg følte E-M10 var noe bedre å betjene en E-M5. Testet ikke begge samtidig så jeg vet jo ikke, bare en følese jeg har.

Gruvebil Svalbard

Bildekvaliteten er vel et sted mellom E-M5 og E-M1, altså ingen verdens ting å utsette på dette. Jeg tror generelt det er vanskelig å finne et kamera i dag som gir deg dårlig bildekvalitet. Fordelen med Olympus og mFT er god tilgang på optikk i toppklasse. Og det aller aller beste, det koster ikke en månedslønn slik det gjør for en del andre større systemer. Om du leser det jeg har skrevet om bildekvaliteten til E-M1 på her, og trekker fra et par prosent så havner du nok på bildekvaliteten på E-M10.

M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm 1:3.5‑5.6 EZ som er det nye kitobjektivet til E-M10 var genialt lite, så skal man først ha et lite kamerahus med zoom er det helt klart dette jeg ville kjøpt. Da går kamera og objektiv greit i en stor jakkelomme. Jeg har ikke gjort noen seriøs test om hvor bra det objektivet er, men mitt inntrykk er at det er mer en bra nok for de aller aller fleste. 

isbjørnskilt Svalbard

Om jeg skulle velge mellom E-M10 eller E-M5 i dag, så hadde jeg nok valgt E-M10. E-M5 er værbeskyttet og har 5veis bildestabilisering, mens E-M10 bare har 3veis stabilisering. Ellers går vel alle plusspoengene til E-M10. Begge to har en god søker, og det er det ikke så mange små kamerahus som har, så det er et stort pluss. Sammenligne E-M10 med E-M1 ser jeg ingen hensikt med, det er to helt forskjellige kamerahus.

Isbjørnskilt

Ønsker man et lite kamerahus der bildekvalitet er viktig, så syns jeg E-M10 seiler opp som en god kandidat. Og tar man med kvaliteten på optikken til mFT også, så har du et lite kamera som gir deg helt fantastiske bilder. Det er nok ikke et kamera som står høyest på min kjøpsliste, men det er mye kamera for pengene uten tvil. Så førsteinntrykket mitt tilsier at dette er et kamera man helt klart kan kjøpe uten å bli misfornøyd. Menyene er tunge som alle olympusmenyer, men det er ikke så ofte man må inn å rote i de heldigvis 🙂

3 kommentarer til «Tur til Svalbard med Olympus Norge.»

  1. Bjørnar Gjøstøl sier:

    Fin og oppsummering, skrevet med glimt i øyet, og flotte bilder!

  2. […] ned til AF Lampe, den har jeg slått av.  Dette fikk jeg tips om av Morten Hvaal når vi var på Svalbard med Olympus. Han hevdet kamera fokuserte bedre i mørket, og det syns jeg den gjør også. Du kan prøve deg […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *