Mitt inntrykk av Pentax K-50 med kitobjektiv

Da har jeg trykket, tafset og fotografert med Pentax K-50 noen dager, og da passer det seg vel med et lite blogginnlegg om hvordan den opplevelsen var. Dette selv bruker Olympus og Canon til daglig, så noen bevandret i å betjene Pentax er jeg jo ikke. For ordens skyld har jeg samlet alle bildene nederst i blogginnlegget. 

Jeg fikk ikke helt den følesen jeg forventet når jeg tok opp kamera første gangen, jeg fikk litt mer billigfølese enn jeg hadde regnet med. Hadde de limt fast samme materialet de har på grepet på tommelgrepet også, da hadde jeg med rimelig stor sannsynlighet ikke reagert. Det hadde også gjort grepet og verktøyet Pentax K-50 veldig mye bedre. Dette vil sikkert mange si er flisespikkeri, og jeg skal ikke nekte for det.

Men skal jeg droppe smågeekete føleser så ligger kamera godt i hånda for å være såpass lite og lett, knappeplasseringen er logisk og kamera betjenes veldig greit med en hånd. Og man finner vel ikke mer solid kamera i denne prisklassen skal vi tolke reklamen og spesifikasjonene, så alt i alt er det nok et robust lite kamera som passer perfekt for norske forhold om man liker å oppholde seg utendørs i all slags vær.

Objektivet føles også billig og enkelt når du sitter med det i hånda, men et objektiv i hånda har man lite glede av. Så fort man setter objektivet der det skal være, altså på kamerahuset, så virker det godt over middels bra for kitobjektiv å være. At man vrir zoomringen feil vei når man zoomer inn eller ut er bare sånn. Det er egentlig bare litt irriterende i starten, så tenker man ikke noe mer på det egentlig.

Nå er det en stund siden jeg har fotografert med Canons modeller som feks EOS 600d, men jeg vil påstå ut fra hukommelsen at K-50 er et kamera som er bedre verktøy til aktiv fotografering. Stille lukker/blender og andre parametre går lekende lett til og med for en som ikke er vant med Pentax.

Menyene er enkle og man roter seg ikke bort i horible menyer som man kan gjøre på enkelte andre kamerasystemer. Men jeg får en følese av å trykke på 10 år gammel elektronikk, men det kalles vel for sjarm hos enkelte. Men for all del, det fungerer, er oversiktlig og greit.

Det jeg ikke er imponert over er liveview på Pentax K-50, når jeg fotograferer landskap og har kamera i stativ, gjerne knotete plassert bruker jeg liveview. Syns bilde det viser ikke var all verden, men for all del, det fungerer jo. Men man ser det man skal, og fokuspeakingen forteller deg jo hvor ting er i fokus, så det fungerer greit.

Ellers ting som søker og autofokus var vel omtrent som forventet. Det er 100 % søker, altså man ser alt man får med på bilde når man glor i søkeren. Det er det ikke alle kameraer i denne klassen som kan måle seg med. Autofokus fungerer vel som forventet, føler det igjen er feil å sammenligne med mine kamerahus da det er en helt annen klasse, og objektivene jeg har også er en helt annen klasse enn dette.

Pentax Da L 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR er ingen optisk nytelse, det hadde jeg ikke forventet heller. Om det er bedre eller dårligere enn tilsvarende modeller fra andre leverandører vet jeg ikke. Men vil tro det stort sett er ganske likt. Men dette er værbestandig, det er det ganske alene om å ha. En liten solblender burde kanskje fulgt med, det gjør at man i stor grad slipper å få regndråper på frontlinsa, men det kan jo kjøpes for småpenger.

Pentax K-50 tar gode bilder, men det gjør jo alle kameramodeller du får kjøpt i 2013. Kitobjektivet har helt klart sine optiske svakheter, men det må man nesten bare forvente. Tipper konkurrentens kitobjektiv er i omtrent samme klasse. Og når sant skal sies, så syns jeg det er mer en bra nok til husbruk. Og man kan helt klart skrive ut greie forstørrelser, lage fotobøker eller dele bilder på sosiale medier uten å være flau.

Etter tre dagers aktivt bruk, så tenker jeg ikke veldig mye på det som ødla førsteinntrykket mitt nevneverdig, selvom jeg mener kamera hadde vært et bedre verktøy med dette lille gummibelagte tommelgrepet. Men jeg syns rett og sett det er et trivelig kamera. Ja jeg er nok en liten skappentaxianer. Det er også noen småting jeg savner, siden det savnet sikkert hadde forsvunnet om jeg gadd å lese bruksanvisningen så lar vi det ligge 🙂 Ellers litt uvant med Pentax, man må eksponere litt anderledes enn jeg gjør med Canon. Men øvelse gjør mester sies det.

Kommer jeg til å kjøpe Pentax K-50 eller ett annet Pentax kamera? Nei jeg gjør nok ikke det. Det er ene og alene at jeg allerede har 2 forskjellige systemer jeg er strålende fornøyde med og ikke har noen umiddelbare planer om å kutte ut. Og å ha 3 systemer for min del er totalt uaktuelt, det er rett og slett for dyrt.

Moss i solnedgang

55 mm, 30 sek,  f/32 Iso 100. Hvorfor valget falt på f/32 er rett og sett at jeg har kommet bort et hjul jeg ikke skulle ha kommet borti 🙂

Siv i solnedgang

40mm, 10 sek, f/4.5, ISO 100

Bryggekanten i Moss

2 bilder på 18mm, 30 sek, på f/11 og ISO 800. Hadde man hatt et optisk bedre objektiv ville nok lysene fremstått som vesentlig penere.

Tollboden og kanalen i Moss

18mm , 10 sek, f/11, Iso 800. Ser det samme som man ser på bilde over. Og ser det ikke ut som perlemorskyer i bildet her? Antar det bare er refleksjoner eller noe annet kult.

Gullholmsundet

32,5mm , 3, f/13, ISO 200 konvertert til svart/hvitt.

Gullholmsundet

18mm, 2 sek,  f/10. Iso 100

Jeløy

18mm, 30 sec, f/10, ISO 100

speilbilde av solnedgang

32,5 mm, 15 sec, f/5.6,, ISO 100

Speilbilde Geir Hermansen

21,25mm, 1/50 sec, f/5, ISO 200. Selvportrett av meg og Pentax k-50

Ved

50mm, 1/80 sec, f/5.6, ISO 1600

Betongrør

42,5mm, 1/100 sec, f/5.6 ISO 800

strømstolpe

55mm, 1/100 sec, f/5.6 ISO 800

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *