Mitt mikroskopoppsett for fotografering

skogsmaurhode
Jeg har nå hatt mikroskop en god stund, og nå i vår har jeg brukt en del tid på å forbedre oppsettet best mulig. Oppsettet jeg har nå fungerer utmerket til større gjenstander som små insekter igjennom 4x og 10x mikroskopobjektiver. 40X, 60x og 100x egner seg ikke til denne type fotografering da det blir alt for lite lys.

Mikroskopet jeg har er ett forholdsvis billig mikroskop fra Optika. Optika B-191 er modellen. Det er forholdsvis enkelt, med bare underlys, men er såpass tungt at det er stabilt også med stort speilrefleks påmontert. Til dette har jeg 4x, 10x, 40x 60x og 100x objektiver.

Til fotografering har jeg Optika M-173 DSLR Mount som er ett adapter som kobles mellom kamerahus og mikroskop. Dette er noe modifisert med antirefleksstoff på innsiden. Jeg syns det ble litt refleksjoner uten antirefleksstoffet. Har ikke gjort noen grundige tester, men føler iallfall at det hjalp. Ett a4 ark med antirefleksstoff kostet 60 kroner og da har jeg trolig slikt materiale til jeg dør.

Av fotoutstyr kan man stort sett bruke det man måtte ønske, jeg bruker stort sett Canon EOS 5d mk III. Det er det kamera som gir meg best filkvalitet av de jeg har tilgjenglig. Ser for meg ett fullformat med enda færre piksler hadde vært tingen. Canon EOS 5d hadde muligens vært perfekt. Dette skal jeg få testet ut ved en anledning. Kjører på 2880×1920 oppløsning og i RAW format. Skal skrive litt mer om dette når jeg skal skrive litt om selve fotograferingen.

Siden mitt mikroskop mangler overlys har jeg fått skaffet meg dette. Man kan kjøpe ferdige lys for mikroskop. Som feks Optika CL-31, selv har jeg kjøpt to ledlamper fra Jula, ikke mulighet å justere lysstyrken men syns de fungerer veldig bra. Lyset blir veldig skarpt og skaper mye refleksjoner, dette har jeg løst med 1 stk hjemmelagd diffusor. Egentlig bare en oppklipt hvit plastflaske. Tror det var en eller drikkeyoghurt jeg fant på kiwi. Myker opp lyset veldig bra og man slipper irriterende reflekser.

Her er ett enkelt bilde av oppsettet mitt som jeg syns fungerer glimrende.

mikroskopobjektiv

 Og snart kommer det en liten gjennomgang på selve fotograferingen og etterbehandlingen. Håper jeg får det ut løpet av uken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *