Mitt førsteinntrykk av Pentax K-5II.

Pentax K-5 IIPentax K-5II med smc DA 50mm F/1.8 og DA* 60-250mm f/4 ED [IF] SDM ankom mitt kontor torsdag ettermiddag og det har blitt godt brukt fredag kveld og lørdag formiddag. Og dette er ingen vitenskapelig test, bare mitt førsteinntrykk av Pentax K-5II. Kan jo være du har nytte av de i valget av kamera?

Førsteinntrykk

Pentax er lagd for norske forhold, godt polstrert for dårlig vær som vi ofte har i dette landet. Eneste modeller i dag som kan måle seg er vel strengt tatt noen av Olympus sine modeller. Nå skal det sies, jeg har hatt noen Canonkamerahus oppigjennom og de tåler rimelig rufsete vær de også. Mine har iallfall ikke knelet enda. Men Pentax og Olympus sine modeller er nok vesentlig mer værtettet.

Pentax K-5II er ett forholdsvis lite speilrefleks i fysisk størrelse, men det sitter veldig godt i hånden. Plassering av knapper virker logisk, selvom jeg ikke er helt venn med de. Det er sikkert noe jeg kan venne meg til om jeg hadde hatt muligheten. Så i bunn og grunn ett godt førsteinntrykk.

Sammenlignet med EOS 7d som jeg har i dag, så har 7d bedre grep enn Pentax K-5II men Pentax er da vesentlig mindre så kanskje ikke så rart. Sammenligner jeg med Nikon D7000, ligger Pentax K-5II veldig langt foran i ergonomi.

I bruk

Første foto med Pentax K-5II var under astrofoto i mørket. Var veldig glad jeg tok med meg hodelampen, måtte se på det meste før jeg trykket. Men dette er noe som man venner seg til vil jeg tro, men etter to dager er jeg fortsatt ikke veldig venn med k-5ii, syns EOS serien er veldig mye raskere å betjene. Men nå har jeg brukt EOS sitt system i flere år, så det jeg mener om kamera i bruk bør man ikke vektlegge så veldig. Sliter fortsatt litt med mitt Olympus E-M5 men det kommer seg for hver gang jeg bruker det.

Autofokusen virker grei, følgefokusen syns jeg ikke henger helt med forhold til 7d og 5d Mk III. Men begge disse to har særdeles god følgefokus. Eller syns jeg det er litt slitsomt å bytte fokuspunkter og fra enkeltbilde til følgefokus. Kan være en eller annen finurlig knapp jeg ikke har funnet.

Det som kanskje irritert meg mest var at jeg ikke kan bruke timer og speillås samtidig. Dette er ikke noe så mange bør legge vekt på, og de som trenger speillås kan jo kjøpe seg en snorutløser, men det hadde jeg ikke, så jeg savnet den funksjonen veldig. Mulig det er noe jeg har oversett, så fortell gjerne. Tipper fleste mennesker aldri bruker speillås på sine speilreflekser. Det jeg syns var veldig praktisk var intervallometer, velg hvor mange bilder du vil ta og hvor lang tid mellom hvert bilde du ønsker og sett i gang. Men siden jeg uansett vil trenge en snoruløser så kan man jo like gjerne ha den funksjonen i snorutløseren. Men dette er småprik som trolig ikke betyr noe for de fleste.

Men alt i alt, ett trivelig kamerahus som jeg godt kunne blitt god venn med etter en innkjøringsfase.

Bildekvalitet.

Bildekvalitet er jo noe alle bryr seg om, her har jeg tatt noen IKKE vitenskapelig tester mellom EOS 7d og Pentax K-5II. Nå er EOS 7d et kamera fra 2009 så vi kan vel ta med det i betrakningen også. Men Pentax K-5II er helt klart bedre når det kommer til renere bildefiler, ser det tydelig jo mer man drar opp ISO. Ser god forskjell allerede på ISO 800. Der fremstår Pentax sine filer fortsatt ganske så detaljrike mens 7d sine filer vil kreve litt etterbehandling for å fremstå like bra. Nå skal det også sies at jeg sitter og gransker filene på 100% på en pcskjerm.

Trykker du på bilde under her får du opp ett bilde tatt i samme lys samme instillinger på ISO 3200. Ingen tvil hvem som er best. Så gratulere Pentax K-5II. Men på lave isoverdier klarer jeg ikke å skille EOS 7d fra K-5II.

Isotest k5II og 7d

Jeg har vært ute å fotografert i to dager, og hele tiden syns jeg Pentax sine filer er litt vel kalde og jeg syns Canon har generelt finere farger. For å se om dette var tilfellet fotograferte ett objektiv med ColorVision SpyderCUBE ved siden av. Da var Pentax sin kamera litt mer nøyaktig enn Canon sin, men forskjellene var ikke lette å se. Men kan være Pentax brukte den til å måle hvitbalanse, og det var årsak til forskjellen.

Jeg har bare sjekket rawfiler, og alle rawfilene krever sin egen behandling for best mulig resultat. Så med litt erfaring med bildebehandling så tror jeg nok forskjellene er rimelig små. JPEG ut fra kamera vil jeg bli overrasket om ikke pentax sine filer er bedre, da Canon sine JPEG filer ikke er av de beste. Det har jeg uansett ikke gjort noen vurderinger på, da JPEG ikke er aktuelt for min del.

Det som imponerer er hvor mye informasjon som ligger gjemt i Pentax sine filer, her er ett bilde som jeg undereksponerte ganske mye, tatt i ISO 1600. I etterbehandlingen dro jeg opp +3 på eksponeringen, og joda for all del det er litt støy i bildet. Men resultatet var bra, hadde jeg gjort samme med Canon sine filer, hadde det ikke sett i nærheten av så bra ut. Men nå vet jeg at Canon sliter i skyggepartiene, så tar hensyn til det når jeg tar bilder. Og i høylysene syns jeg Pentax sliter litt, så man bør helt klart ta hensyn til det når man er ute å fotograferer.

Pentax pushet eksponering i etterbehandling

Men alt i alt, Pentax har noen fine filer og tar bra bilder. Ingen grunn til å ikke kjøpe Pentax K-5II om man er på jakt etter nytt kamera og man ikke har optikk fra tidligere.

Litt bildeeksempler

Fiskebåt i oslofjorden

Fiskerne er ute hver dag.

Bastøferja

Hadde håpet Bastø V hadde vært ute i dag, men den så jeg dessverre ikke noe til.

is

Snø

IGP1228

Konklusjon

Jeg sitter igjen med ett godt inntrykk av Pentax. Den takler høy iso veldig godt, får rene fine filer. Det er ett værbeskyttet kamera som er skapt for norske forhold.. Men alt i alt ett meget godt kamera som jeg godt kunne vært eier av om jeg ikke hadde hatt for mye annet utstyr og er veldig glad i fullformat. Jeg hadde gleden av å teste en telezoom, den var for all del bra, men har en følese av at Canon sin 70-200 serie er vassere. Det er bare magefølese siden jeg ikke har vurdert de mot hverandre.

5 kommentarer til «Mitt førsteinntrykk av Pentax K-5II.»

 1. Ralf sier:

  K-5 II løfter alltid speilet umiddelbart når en bruker timer og når bildet tas så er det kun lukkeren som åpnes med minimal vibrasjon. I tillegg har kamera egen speillås-funksjon uten kobling mot timer.

  • Hermansen sier:

   Så bra Ralf. jeg gjorde ingen grundige undersøkelser av det, Jeg er klar over speillåsfunksjonen uten timer, men da må man jo trykke på kamera for å få kamera til å ta bilde og litt av hensikten blir borte.

  • Hermansen sier:

   Jeg måtte gjøre en liten test her nå.

   Satt på timer, og speilet ble ikke slått opp før bilde ble tatt. Mulig det er en innstilling ett sted for å aktivere det,
   Jeg satt på timer, tok bilde, kamera telte ned til 10 speilet ble slått opp og bilde ble tatt.

   Hvor i menyen er det eventuelt Ralf?

   • Espen sier:

    Hei, hvis du bruker 2 sekunders timer (eller 3 sekunders med fjernkontroll), så går speilet umiddelbart opp før nedtellingen starter!

    • Hermansen sier:

     Hei Espen

     Det gjorde det jo Perfekt Da har jeg ingen irritasjonsmomenter igjen. Eneste er kanskje at jeg ikke eier ett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *