Fra Canon EOS 50d til Canon EOS 7d – del 2

Untitled-1Jeg tok med meg ett Canon EOS 50d hjem fra jobb i går for å sammenligne litt mer når det kommer til bildekvalitet mellom Canon EOS 50d og Canon EOS 7d. I starten av mars skrev jeg noen ord om overgangen og hva de store forskjellene var. Jeg skrev der at jeg ikke merket noe stort til bildekvalitetsforskjellene, nå får vi se om jeg fortsatt er enig i det. Har testet forskjellen på forskjellige isoverdier, har testet forskjellen i hvordan de gjengir detaljer og jeg har tatt med meg begge kameraene ut i naturen for å se om det faktisk er noen praktisk forskjell mellom disse to kameraene. Jeg har tatt like bilder med samme objektiv slik at det stort sett bare er kamerahusene som er forskjellen.

Min første test er en gjeng bilder tatt med 50d og 7d. Alle bildene er tatt med objektivet Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM. Samtlige av disse bildene har jeg brukt blenderprioritet og blender har stått på f/5.6. Har prøvd så godt det lar seg gjøre og fokusere manuelt på samme punkt. Bildene er tatt inn i Lightroom, med noise reduction satt til 0 (som er min standard) og skarpheten er satt til Lightroom sine standardverdier (Amount = 25, Radius=1, Detail=25, Masking=0). Lens corrections er satt på og Camera Calibration er satt til Camera standard som er mine defaultverdier. Hvitbalanse har kamera fått velge selv.

7d contra 50d høy iso

Her er bildet i ISO 100 ucropet men forminsket til 775 piksler.

Canon EOS 7d med Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM

Canon EOS 7D

Canon EOS 50d med  Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM

50d

Som dere ser er det forskjell på 7d og 50d. Bildene har fått helt lik etterbehandling i Lightroom 4.1 RC2. Man ser forskjell, det er det ingen tvil om. Hvilket av disse man foretrekker er jo opp til hver enkelt person. Når det kommer til ISO syns jeg de begge klarer seg greit begge to. 7d er nok en liten tanke bedre, men ikke noe vesentlig så oppgradering på grunn av ISOegenskaper mener jeg er ganske bortkasta penger.

Min andre test tok jeg bilde av samme fjær med mitt EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Cropet bildene og resizet de til 775 piksler. Bildene ble tatt i manuell og har samme blender og lukkertid.

Canon 7d

Canon EOS 7d makro

Canon EOS 50d

Canon EOS 50d makro

Canon EOS 7d har veldig mye mer detaljer i bildene, ganske logisk med tanke på oppløsningen. Canon EOS 50d skulle nok hatt 1 sekunds lukkertid i stedet for 0,8 evnt enda litt mer.

Konklusjon

Canon EOS 7d har bedre bildekvalitet rett ut fra kamera, men mye av dette kan endres med enkel bildebehandling. Men jeg syns ikke forskjellen er så stor at det er verdt en oppgradering alene. ISO egenskapene til 7d er minimalt bedre enn 50d. Canon 7d har finere farger enn 50d, men det er enkel bildebehandling så blir det litt mer smell i fargene på 50d også. 7d brenner ikke ut høylysene like fort, man ser det spesielt på bilde av veien i galleriet. Men det er også enkle ting å ta hensyn til før man tar bilde.

Del 1 av denne sammenligningen finner dere her.

Her var det opprinnelig en god del bilder tilgjengelig, de har forsvunnet for ganske lenge siden. Dette innlegget er nå flyttet over til nytt domene og nytt webhotell, men dessverre har de andre bildene i innlegget forduftet. Beklager dette. Men teksten er jo her uansett 🙂

2 kommentarer til «Fra Canon EOS 50d til Canon EOS 7d – del 2»

 1. thor.blombakke@facebook.com sier:

  Fin test du har gjort.
  Har gått med tanken om å oppgradere fra 50D til 7D.
  Men lar det vente, etter å lest din artikkel.
  Min optikk er: 15-85 EFS + 70-200 IS.
  Føler at optikken er «i boks».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *