Fotoutfordring 2010 – ein stad, eit år

OversiktsbildePå forumet til akam.no blei det satt i gang en fotoutfordring i 2010.  Man skulle ta bilde på samme sted igjennom ett helt år. Jeg har aldri vært med på noe slikt men tenkte at dette skulle  jeg teste ut. Jeg skal ta bilde fra samme sted 2 ganger i måneden. Det ble ca den 15 og den siste.  Ideelt sett burde bilde blitt tatt på ca samme tidspunkt, men det lot seg ikke gjøre grunnet arbeid. Av 24 bilder var det 1 bilde jeg aldri fikk tatt grunnet ferie, det er noen bilder som ikke ble tatt nøyaktig på den oppsatte dagen, det var også på grunn av ferie eller jobb. Ellers ut i allslags vær. 

15 januar 2010

I dag var det 4-5 minusgrader, vind fra nord på rundt 3-6 m/s og overskyet. Det første bilde blei slik:

Oversiktsbilde 15. januar

31 januar 2010

I dag var det 10-11 minusgrader, vind fra nord på rundt 2 m/s og lett snøvær. Tror jaggu jeg bomma på fokus, mulig snøen som ødla for meg

januar31

15. februar 2010

I dag var det 2-3 minusgrader, vind fra nord på rundt 1-2 m/s. Eneste endring er litt mer snø, litt varmere. Ellers er bilde fra 15. januar og i dag ganske så likt.

Oversiktsbilde 15. februar

28. februar 2010

I dag var det rundt 0 grader, vind fra nord/nordvest på 3-5 m/s. Falt en del snø siden sist og isen begynner å sleppe enkelte steder i sundet. Blåst en del så snødypden varierte fra 10 cm til over en meter.

Oversiktsbilde 28. februar

15. mars 2010

I dag var det skyfri himmel og sol. Det er lenge siden sist. Sundet har åpnet seg og det er faktisk med sjø enn is. Blåste 6-7 m/s fra Nord/Nord-vest og var 4-5 grader i skyggen. I sola gikk jeg store deler av turen med oppbretta armer. Våren er ganske trivelig.

Oversiktsbilde 15. mars

31. mars 2010

I dag var det ikke akkurat skyfri himmel. Regnmåleren viser når jeg skriver dette 33mm nedbør i dag. Isen er så og si borte nå, og i dag var det nesten vindstille. Rundt 1 m/s fra nord/nord-øst. Snøsmeltinga er i full gang og flere av stiene jeg trasket i var store bekker.

Oversiktsbilde 31. mars

15. april 2010

Idag var det tørt og fint, veldig lite snø å se i skogen. Bare noen små flekker her og der. Joggeskoføre og det er jo veldig trivelig. Rundt 10 grader, vinden var fra sør med en stryke mellom 3 og 5 m/s. Litt varierende vær, var opphold når bilde blei tatt. Regnet rett etterpå og akkurat nå skinner solen.

Oversiktsbilde 15. april

 

30. april 2010

Da begynner løvtræne og bli grønne, ikke så veldig lett å se på dette bilde men det har begynt. Lett overskya vær i dag, rundt 3-5 m/s, 13-14 grader ute og så og si tørt og fint i skogen.

Oversiktsbilde 30. april

15. mai 2010

Da har det blitt grønt i skogen. 3-4 m/s fra nord/nord-vest. 15-16 grader og ramlet bare 1 mm regn i dag.

Oversiktsbilde 15. mai

31. mai 2010

Grønt og virkelig sommertemperatur ute i dag. 3-4 m/s fra vest, 20 grader og virkelig stas å være ute.

Oversiktsbilde 31. mai

15. juni

Dette bilde rakk jeg ikke å ta, slikt kan skje. Men tror igrunn ikke jeg gikk glipp av noen ting. Ser ikke så veldig stor forskjell nå om sommeren

30. juni

Det er vel strengt tatt 1 juli men vi får juge litt. Sol og sommer i Moss,  noen og 20 grader og så og si vindstille.

Oversiktsbilde 1. juli

15. juli

18 grader, mellom 6-9 m/s fra sørøst. Regnet ganske kraftig, begynte selvfølgelig å gi seg når jeg var ca hjemme. Veldig glatt i skogen i dag. Sklei og datt på vei opp og ned. Fint med litt variasjon i været da i det minste 🙂

Oversiktsbilde 15. juli

31. juli

20 grader, 10 m/s fra sør.  Litt regn når jeg gikk i dag, gikk fort over til lettskyet fint vær. Masse blåbær og veldig lite folk 🙂 10 bilder igjen så jeg er ferdig med denne utfordringen, tror neppe det blir en ny neste år fra samme sted selvom det egentlig hadde vært litt moro for å sammenligne.

Oversiktsbilde 31. juli

15. august

20 grader, 8-10 m/s fra nord. Ellers en fin tur i skogen.

Oversiktsbilde 15. august

31. august

Det er vel egentlig 2. september, men rakk ikke noe før i dag.  Sol og pent vær. litt vind fra nord.

september2

15. september

Objektivet mitt som skal brukes i denne utfordringen er på service, så dette bilde har litt annet utsnitt enn de andre. Bilde er satt sammen av 4stk bilder tatt med mitt Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS objektiv.

Været i dag var sol, 15-16 grader og vind fra syd. Så får vi håpe Japanphoto og partnene de bruker ikke skal bruke veldig mange uker til før objektivet er tilbake hos meg.

Oversiktsbilde 15.september

30.september

Objektivet mitt som skal brukes i denne utfordringen er fortsatt på service. Derfor annet utsnitt. 3 bilder satt sammen til ett.

Ellers var været i dag virkelig flott. Sol, vindstille og helt nydlig høstvær.

Oversiktsbilde 30. september

15. oktober

Objektivet som brukes i utfordringen er fortsatt ikke kommet fra service. Været var slik høstdager skal være, sol, vindstille, klar fin luft. Vi har minusgrader om natta og alt er bare velstand 🙂

Oversiktsbilde 15.oktober

31. oktober

Da var endelig 10-22 mm tilbake fra service. Ikke testet det nevneverdig men det fungerte i det minste. Ikke mye blader å spore på trærne, så nå er det like før vinteren setter inn. Blåste fra sør, var veldig disete i dag og 10-12 grader og sol. Uhyggelig mye folk som var ute å gikk tur.

Oversiktsbilde 31. oktober

17. November

Grunnet mine arbeidstider ble dette bildet litt forsinket. Uansett er det tatt i dag. 4-5 minusgrader, vind fra nord på 4-5 m/s, litt snø i lufta. Vi har allerede hatt litt snø på bakken, men det forsvant fort. Var litt snø i lufta også i dag,

Oversiktsbilde 17. november

30. November

11-12 minus grader, 8-10 m/s noe som tilsvarer rundt 20 minus effektive grader. Må si jeg heller ville foretrukket 20 minus og vindstille. Sjøisen har begynt å legge seg.  Neste bilde kommer 16. desember

Oversiktsbilde 30. november

16 desember

Rundt 0 grader, 10-13 m/s fra nord-vest. Nå har isen lagt seg i mossesundet og folk var ute på isen. Jeg kan ikke huske at folk har gått på isen i desember noen gang. Betyr vel at starten på denne vinteren har vært unormal kjølig. Det aller beste er jo at dette er det nest siste bilde i utfordringen. Gleder meg allerede til nyttårsaften da jeg sitter her å skriver den siste oppdateringen.

Oversiktsbilde 16. desember

31. desember

Svak vind fra sør. 8-9 minusgrader. Overskyet med enkelte sprekker i skylaget. Med stor glede jeg anser utfordringen som fullført. Totalt har jeg trasket 8 mil, over 120 000 skritt. Og tilsammen har jeg faktisk brukt ca ett døgn for å gjennomføre utfordringen. Takk for alle som har fulgt med både her og på akam.no


Oversiktsbilde 31. desember

Konklusjon

Det kunne vært moro å gjort noe tilsvarende igjen, men det er litt vel tidkrevende med et sted såpass langt unna. Så første bud er å valgt et sted som var lettere tilgjengelig, og jeg tror nok jeg ville prøvd å tatt bilde oftere enn 2 ganger i måneden. Iallfall på de årstidene det skjer mest i naturen og det kan være store forandringer fra uke til uke. Det er da gjerne vår og høst og ikke minst på vinteren om det er varierende snømengde. Men det blir nok en god stund til uansett selvom det kunne vært moro.

6 kommentarer til «Fotoutfordring 2010 – ein stad, eit år»

 1. Ca2 sier:

  ser for meg at du klarer å knipse noen lyn herfra i løpet av sommer’n. Har du flaks får du med en regnbue på kjøpet 🙂

 2. sjuke valpen sier:

  Jeg følger med i stillhet på denne utfordringen din Hermansen. Dette syns jeg er virkelig morsomt!
  Hvordan har du ordna det sånn at du får bilde fra eksakt samme sted hver gang? Kan du legge ut noen bilder fra der hvor bildene er tatt fra for å vise hvordan du har fått til så tilsynelatende identiske utsnitt?

  • Hermansen sier:

   Hei sjuke valpen 🙂

   Hvordan jeg har fått til det ja, når det var snø var det enkelt, da var det hull i snøen etter stativet mitt og jeg hadde skrevet ut det første bilde. NÅ er snøen forsvunnet og utskriften min også, så nå går det på hukommelse.

   OM du ser på dette bilde så kan du se hva jeg stiller etter. Den kvisten der står en god del unna treet 🙂

 3. Ca2 sier:

  16. og ikke noe bilde?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *