Nordlysfoto på Østlandet

Nordlys i Østfold

Nordlys i april

Vi her nede på østlandet får ikke oppleve nordlys så ofte og overhode ikke så spektakulært og vakkert som lenger nord i landet. Men vi har nordlys innimellom, så det gjelder å følge med og komme seg ut når det skjer. Her vil du finne informasjon om hvor man kan se om det vil dukke opp nordlys, hvilket kamerautstyr man bør ha og litt om instillingene man kan bruke for å fange nordlyset best mulig.  Er jeg på nordlysjakt så skriver jeg gjerne en twittermelding om jeg ser snev av nordlys, https://twitter.com/geirhermansen finner du meg. Skjer innimellom at jeg deler info på facebook offentlig også, så går ann å følge meg der også. 

Når skal jeg gå ut å titte etter nordlyset?

Det finnes mange varslingstjenester, både som nettsider og som apper til mobil/nettbrett. Mange av de viser et kart med grønt området der de antar man skal se nordlys. Og somregel KP nummer man bør legge merke til. Her rundt Moss jeg befinner meg bør det være KP5 eller kraftigere, jo høyere tall hvor lenger syd kan du se det. På både www.spaceweatherlive.com og http://www.aurora-service.eu får man opp en del annen nyttig informasjon også. På http://www.aurora-service.eu kan du scrolle nedover siden finne “Solar Wind Gauges” og alle tre pilene bør være så langt mot rød farge som mulig. Min erfaring  er at om en av de er på grønt området kan du bli hjemme. Og ikke ha for store forventninger, og forvent en del bomturer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svakt nordlys med mye skyer

Hvor skal jeg reise?

For best mulig resultat både når det gjelder å ta bilder og observere er det å komme seg ut i så mørke omgivelser som overhode mulig. Og ha fri sikt mot nord, det er ikke så ofte du kan observere nordlyset rett over hodet her nede på østlandet. Og selvfølgelig, skal du ta så fine bilder som mulig, bør du også tenke litt på omgivelsene.

8I5C3023

Fuktig luft og litt skyer,

Hva trenger jeg av utstyr?

Skal du bare ut og observere, så er det tålmodighet og varme klær som er det viktigste. Og ofte er nordlyset såpass svakt, så man trenger best mulig nattsyn. Dropp mobiltelefonen, lyse kameraskjermer, lommelykter uten rødt lys. Trenger du lys for å leite etter noe, få deg en lommelykt med rødt lys.
Når man skal fotografere nordlys er selvfølgelig et kamera ganske viktig, bruk så lyssterk optikk som mulig, og ha et godt stabilt stativ. En fjernutløser/timer er også viktig for best mulig resultat.

8I5C3042

Kamerainstillinger

Skal man fotografere nordlys er et kamera instilt på manuelt det beste, da har du kontroll. Autofokus må også slås av, så den må også være på manuelt. Siden du bruker stativ, så slå av bildestabiliseringen også. Fleste kameramodeller i dag har liveview (altså skjerm bak på kamera) så fokuser manuelt ved hjelp av den. Fokuser på et punkt langt unna, så får du det stort sett skarpt. Velg størst mulig blenderåpning (minst f/tall) på zoomobjektiver er det somregel et sted mellom f/2.8 – f/3,5 på vidvinkel. Valg av lukkertid avhenger av ganske mange faktorer. Hvor raskt beveger nordlyset seg, hvordan ønsker du at nordlyset skal vises på dine bilder. Har du for lang lukkertid får du bare en grønn ullen tykk strek på dine bilder, men ønsker du å fange bevegelsen i nordlyset bør man ha lukkertid som faktisk klarer dette. Etter å ha sjekket mine bilder har jeg stort sett brukt et sted mellom 1 til 10 sekunder. Isohastigheten velges da etter hvilken blender og lukkertid man bruker. Og husk, støy i et bilde er ikke farlig, det syns knapt etter litt etterbehandling og nedskalering av dine bilder. Og man ser vel ikke på et bilde i 100% på en pcskjerm?

8I5C1615

Nordlys rett over våre hoder

For best mulig resultat, fotografer i filformatet raw, det gir deg veldig mye mer muligheter for etterbehandling når du kommer hjem. Er du ukjent med raw, kan du velge jpeg + raw. Ønsker du å fotografere i jpegformat gjelder det å velge mest mulig riktig hvitbalanse. Men et sted mellom 3200-4500K fungerer ofte greit. Mye skyer og/eller kunstig lys gjør at himmelen fanger opp mer av det kunstige lyset som er rundt oss.

Og igjen, ikke forvent spektakulære bilder og heftig visuell opplevelse. Det bor vi somregel litt vel langt syd for. Men man kan uansett oppleve vakkert nordlys, se masse stjerneskudd og puste inn masse frisk luft.

Stjerneskudd

Ildkulde og nordlys en kveld i september. (satt sammen to bilder for å få med hele ildkulen)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *