Mitt oppsett av Olympus OM-D E-M1

headningmeny

Planen var at dette innlegget skulle omhandle LEE sitt filtersystem, men jeg mangler en del materiale for et slikt innlegg. Og siden jeg nettopp måtte sette opp min E-M1 på nytt tenkte jeg like gjerne at jeg kunne dele oppsettet mitt med mine få lesere. Er jo også kjekt for min egen del at jeg har dette lett tilgjengelig. Dette oppsettet fungerer 100 % til meg, og jeg kunne med dette oppsettet nesten deaktivert menyknappen. Og dette fungerer selvfølgelig på flere modeller enn E-M1, brukte dette også på E-M5 og fungerer fint på E-M10. Hvordan det er med PEN serien tør jeg ikke si noe om.

Det kan godt være du syns mitt oppsett er helt bak mål, men det får være lov. Men med dette oppsettet øker brukervennligheten til kamera betraktelig for mitt vedkommende. Jeg skriver bare om ting som endres fra standardoppsett, noen steder har jeg argumentert med hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort. Og skal du ha nytte av dette lille inlegget krever det et snev av forståelse hvordan man endrer parametre i kameraet. Og alt skjer under menyen Tilpasset meny og undermenyene A til K

Olympus tilpass

Meny A

Under menyen A kan du blad deg ned til AF Lampe, den har jeg slått av.  Dette fikk jeg tips om av Morten Hvaal når vi var på Svalbard med Olympus. Han hevdet kamera fokuserte bedre i mørket, og det syns jeg den gjør også. Du kan prøve deg frem selv og se hva du syns.

Olympus A

Meny B

Under menyen B – Knappefunksjoner ser mitt oppsett slik ut:

Olympus B knappefunksjon

Fn2 Funksjon står som standard til multi funksjon, og det fungerer også meget bra. Men jeg bruker ingen av funksjonene annet enn forstørr, derfor endret jeg den til forstørr. Forstørr er en del av multi funksjonene.

Rec (rød knapp) har jeg satt til å eksponeringskompensasjon, trykk på knappen, vri på et av hjulene og alt er bare velstand. Standard er denne satt til å starte å filme, men når jeg filmer så kan jeg vri programhjulet til video og alt er bare velstand uansett. Jeg har til dags dato aldri filmet med min E-M1, så en bortkastet knapp for min del.

De to knappene foran på kamera, har jeg bare endret den øverste til Peaking. Om du ønsker å bruke fokuspeaking eller forstørrelse alltid når du har valgt manuell fokus, kan du under meny A MF støtte sette dette til å skje automatisk. Selv liker jeg å velge, noen situasjoner fungerer fokuspeaking bra nok mens når fokus er veldig kritisk så velger jeg forstørrelse (astrofoto/liten dypdeskarphet). Og i mange situasjoner trenger du ikke å bruke noen av de.

Neste jeg endrer er Ringfunksjon og har samme oppsett på A og S. Fnr er enten da blender eller lukkertid.

Olympus B A/S

Fnr på hjulet nærmest tommelen og blitskompensasjon ved utløserknappen. Standard så er eksponeringskompensasjon på hjulet ved utløserknappen. Jeg er muligens veldig klønete, men det har skjedd ganske mange ganger at jeg har vridd på den knappen og blåst ut høylysene mitt på lyse dagen. Jeg bruker særdeles lite blits, så denne verdien kan jeg vri i alle retninger uten betydning for meg. Spakfunksjon har jeg satt til mode2. Det er bare så veldig mye mer logisk for meg å justere ISOverdien med tommelen. Fingeren hviler jo på utløserknappen under bruk. Fantastisk enkelt å endre ISOverdi, ved å bare dra ned spaken å vri på hjulet. Så faktisk eneste gang jeg benytter meg av hjulet ved utløserknappen er når kamera står til M.

Meny D

Her må man gjøre litt endringer etter mitt min smak.

Olympusmeny-11

I menyen over her setter du hake bare på Live SCP

Olympusmeny-12

På Info her har jeg bare hake på «Kun bilde» og «generelt». Ig LV-Info har jeg bare hake på «Kun bilde» og «nivåomfang». Du får nesten prøve deg frem hva som passer deg best.

Meny G

Olympusmeny-9

Jeg har slått av «Keep Warm Color», ta et bilde med og uten og velg hva du liker best. Jeg liker ikke at denne står på. Men lest en del forumposter der folk klager på dette og lurer på om det er noe galt. Men smaken er forskjellig.

Det er en del andre endringer jeg har gjort også, men det har ikke så mye med funksjonalitet å gjøre. Jeg har under meny E og ISO-Auto set valgt høyeste ISO til 800 og laveste til 200. Går jeg over 800 ønsker jeg å gjøre det bevist. Jeg  har også valgt hele ISO verdier og satt støyreduksjon til AV og støyfilter til svakt.

Det hender jo jeg bruker innebygde støyreduksjonen, jeg har jo under  Mitt inntrykk av Olympus OM-D E-M1 poengtert litt utfordringer med lenger eksponeringstider og E-M1. Det jeg har gjort er under «Kamerameny 1″ og Reset/Myset» valgt å kunne slå av og på støyfjerning der. Da slipper man å bla seg ned i menyen ved behov.  Jeg har også fylt inn informasjon under Copyright Innst under meny H.

Har du spørsmål, forslag til andre oppsett eller annet relevant informasjon er det bare å skrive en kommentar og jeg vil svare så godt det lar seg gjøre.

7 kommentarer til «Mitt oppsett av Olympus OM-D E-M1»

 1. CH sier:

  Takker!

 2. CH sier:

  Takker for oppsett!:)

 3. Hei.Har brukt ditt oppsett og er svært fornøyd med det.I morgen får jeg mitt nye EMI Mark II :). Kan jeg bruke det samme oppsettet på det eller er det noe som er forskjellig ?

  • Hermansen sier:

   Hei
   Vet ikke om MK II sitt menysystem, på generelt grunnlag hadde det vel ikke skadet om Olympus hadde brukt noen timer på å rydde opp i menystrukturen sin 🙂
   Men den fungerer på de tidligere OM-D versjonene som har kommet på markedet 🙂

 4. Hei og takk for utførlig god gjennomgang og oppsett av Olympus OM-D E-M1, har du nye oppsett på MII også?

  • Hermansen sier:

   Hei du
   Nei har ikke testet E-M1 MK II, men antar det er ca det samme? Har iallfall vært det på alle de andre OM-D variantene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *