Hvordan ta bilder igjennom ett mikroskop.

Untitled-11Jeg har skrevet litt om hvordan utstyr jeg bruker under mikroskopfotograferingen. Nå er nok mitt oppsett hele tiden under utvikling, man får alltid noen ideer man må teste ut for å se om det tilfører noe positivt eller negativt. Men selve måten å fotografere på er stort sett den samme uansett. Man vil alltid forbedre seg, gjøre flere erfaringer og ikke minst lære seg mer og mer av programvaren som brukes, men grunnprinsippet er den samme uansett og det er den jeg har skrevet litt om her. Dette er ingen artikkel som går i dypden på noen ting, er det ønskelig at jeg skal gjøre det så er det egentlig bare å benytte kommentarfeltet så kan jeg sikkert ved en anledning komme med litt mer info om denne ekstremt morsomme delen innen fotografering.

ilustrasjon1Det første man legger merke til er at man har ekstremt liten dypdeskarphet, det finnes heldigvis løsninger for dette og dette er ganske så enkelt. Man tar ett bilde, flytter fokus og tar ett nytt bilde. Slik fortsetter man helt til man har fotografert seg igjennom alt man ønsker å ha i fokus. Det man må være nøye med er at fokus ikke flyttes for mye. På bilde til høyre her ser du hvor mye fokus skal flyttes pr bilde. Det som er viktig er området i fokus overlapper område i fokus på neste bilde. Som du ser på bilde til høyre. Disse sorte og røde blokkene er fokusområdet i ett bilde.

Under her ser du hva du kan forvente i dypdeskarphet med ett 4x mikroskopobjektiv med en fullformatbrikke. Så om man skal fotografere ett maurhode som jeg har gjort i dette eksempelet må det ganske mange bilder til for å få sluttresultatet. Det ble 232 bilder tilsammen i dette eksempelet.

skogsmaur

Når alle bildene er tatt importerer jeg de inn i Lightroom, man kan godt benytte seg av jpeg filer og droppe hele den biten der, men føler Canon sine jpegfiler ikke er så bra som de kunne, så jeg velger raw i laveste oppløsning. Årsaken for dette er flere, syns filkvaliteten blir bedre med lavere oppløsning og ikke minst, jeg ønsker ikke enormt store filer å arbeide med i etterbehandlingen. Dette er mer enn stort nok til mitt bruk. Justeringer jeg gjør i Lightroom er stort sett å legge på skarphet. Amount på 70-90, Radius 0,5, Detail 50-60, og Masking på 70-80. Justerer hvitbalanse om det er nødvendig og sett på hake for «Remove Chromatic Aberration». Så er det og synkronisere instillingene til alle bildene og eksportere. Jeg eksporterer til 2000×1333 i tiff.

Selve stackingprosessen tar programvare seg av. Det finnes flere forskjellige programvarer for dette, selv bruker jeg Zerene Stacker. Om det er best vet jeg ikke, men syns det fungerte best når jeg gjorde noen tester, og har vel fortsatt med dette. Sikkert mye smak og behag og trolig har alle programvarer sine fordeler. Prøv deg frem med forskjellige programmer, velg det du liker best.

I Zerene Stacker er det to måter å stacke på, jeg velger begge to med engang. Som dere ser av bilde under her så har de sine fordeler og bakdeler begge to. Står veldig godt forklart på hjemmesiden til Zerene Stacker forskjellen av disse. Hensikten av å stacke med begge metodene er å benytte seg av begge i etterbehandlingen for å få best mulig resultat. DMax filen er som oftes den reneste fila, så det blir den jeg skal gjøre enda bedre. Da velger jeg denne fila, går inn på Edit og Start Retouching, og starter først med å hente ut det som er bra av PMax filen. Her kan man egentlig sitte å arbeide i flere timer, man kan manuelt gå inn på enkelte bilder og rette opp i småting der programvaren har feilet.

DMax-PMax

Når jeg er ferdig med retouchingen lagrerer jeg filen i tiff, eksporterer jeg tiff tilen tilbake til Lightroom. (Bare for å ha alle bilder på ett sted og ha full oversikt over bildekartoteket mitt) Og til slutt åpner jeg den i Photoshop, lagrer den som en psd fil som blir min arbeidsfil.

Nå er det egentlig bare å etterbehandle så mye man ønsker, det jeg syns man må gjøre er å legge på ganske mye skarphet. På de fleste av mine mikroskopbilder velger jeg da Filter og Smart Sharpen, Amount på 250-300,, og Radius på 0,3-0,4. Og velger «Remove Lens Blur». Syns du skarpheten blir for kraftig kan du senke Opacity til du er fornøyd med resultatet.

Og det er vel egentlig det som må til, er ikke så veldig vanskelig å få ok resultater, det er bare fryktelig tidkrevende.

Litt bildeeksempler

Her er noen bilder tatt igjennom ett enkelt Optika mikroskop som beskrevet i denne artikkelen.

Skogsmaur

 

maurhode

fluehode

lav

2 kommentarer til «Hvordan ta bilder igjennom ett mikroskop.»

 1. Natalie sier:

  Hej Geir!

  Skulle du vilja hjälpa mig med råd om microskopsfotografering?
  Jag håller på att leta reda på ett uppsätt microskop med adapter till min Nikon D800. Det verkar vara en djungel av olika adapters till alla olika mikroskop.

  Vad hade du rekomenderat om man inte är super rik?
  Har varit på Japanfoto och kollat på Optica men dem får tydligtvis inte in mer adapters i butik 🙁

  Med vänliga hälsningar

  Natalie

  • Hermansen sier:

   Hei Natalie
   Jeg har brukt adapteret for speilrefleks fra Optica, om det ikke er å få tak i noe mer vet jeg ikke helt hva man kan benytte.
   Vil tro det må være mulig å oppdrive fortsatt, mulig det er andre som fører optika i Sverige? I Norge er det et firma som heter Denton som gjør det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *